2008-10-13

Human computing

En väldigt lång film kan jag bara säga... 51min youtube film!

Filmen handlar om Luis von Ahn som föreläser om olika sätt att t.ex. stoppa spammare att massregistrera sig på sidor med hjälp av olika metoder, som innebär att människan kan förstå dessa "uppgifter" men datorprogram kan inte göra det än. Han gör också lite inlägg om matrix. Han förklarar också en del spel som hjälper oss att tagga bilder och göra bildsökning enkelt osv.

Den första är captcha vilket alla kanske känner igen, det är de olika tecken som står i en ruta, och dom är ganska svåra att se. Eftersom detta är en bild så är det svårt för t.ex. en dator (spammare) att massregistrera sig eftersom dom alltid måste skriva in dessa tecken som dessutom slumpas varje gång.

Den andra är att sätta "taggar" på bilder, alltså man ska kunna beskriva en bild. Detta blir ju svårt för en dator då den läser detta genom taggar som "vi" har skrivit in, då kan man ju manipulera dom hur man vill så datorn inte kan "ha rätt". Det svåra med detta är oftast att bilder inte är taggade från början eftersom vi är lata och oftast inte orkar göra det. Då finns det ett spel som kallas the ESP game, där folk taggar bilder väldigt fort och utan att dom kanske tänker på det, spelet går ut på att 2 spelare (går att spela 1 medoch 0) . Han babblar på ganska länger om hur the ESP game funkar, hur dom gör så man inte kan fuska på det osv.

Efter detta pratar han om Peekaboom som är att man pekar ut objekt i en bild vilket då visas på bilden sedan när man söker. Nästa spel är inte releasat än men det handlar om common sense. Han sammanfattar detta som "Asymmetric Verification Games".

Aja hur bra detta blev återstår att se, skriva kl. 01 kanske inte är det bästa, men men! >:(

Passade även på att läsa på om DOM och hur internet/www kom till.

Inga kommentarer: